Blogia
Mou Paraules

El circ Roncalli fitxa els pallassos Monti & Cia.

El circ Roncalli fitxa els pallassos Monti & Cia. Del diari Avui
Joan Montanyès 'Monti', Oriol Boixader 'Oriolo' i Fulgenci Mestres 'Genci' seran el fil conductor de l'espectacle que el prestigiós circ alemany Roncalli estrena a Colònia el 7 d'abril.
"És un pas molt important, una oportunitat d'or" -comenta Montanyès-. "Treballar al Roncalli és un reconeixement artístic de gran calibre i això ens farà ser encara més exigents amb nosaltres mateixos". En aquesta definitiva confirmació internacional, el trio català presentarà, en alemany, les entrades habituals del seu repertori (Carrega, descarrega!, Les papallones, Els cavalls, Les botzines i El concert d'ampolles, entre d'altres) i farà, amb el mateix Bernhard Paul -director del Roncalli- en el rol d'august Zippo, l'entrada Bombon karamel.
Un circ d'autor
Quan el 18 de maig de 1976 el dissenyador gràfic austríac Bernhard Paul realitzava el vell somni de tenir un circ propi i debutava a Bonn amb el Circus Roncalli, ningú no es podia imaginar la tremenda energia creativa i el gran impuls de dignificació que aquesta iniciativa havia d'aportar al circ europeu. La fórmula de Paul no té altre secret que una acurada selecció de bons números de circ tradicional, una mentalitat oberta a les noves tendències i una posada en pista pensada fins als últims detalls -naturalment, amb música original i orquestra en directe. És una fórmula que ha seduït artistes i intel•lectuals com Joseph Beuys, Jean-Paul Belmondo, Andy Warhol o Günther Grass, però també -i encara més difícil- directors de circs com el Knie, el Medrano, el Mills o el Ringling. El 1984, la revista Stern afirmava: "En aquesta dècada, el Roncalli significa una revolució com la que Woodstock va significar a la dècada dels 70 perquè té una màgia i una poesia que transmeten amor, pau, seguretat i sentiment de pertinença".
Avui, a més de dirigir el circ Roncalli i l'espectacle gastronòmic Panem i circenses (vist fa uns anys a Barcelona), Bernhard Paul també programa els històrics locals de varietats Apollo (Düsseldorf), Friedrichsbau (Stuttgart) i Wintergarten (Berlín).
Ànima de pallasso
Ja fa anys que Monti & Cia. simultaniegen amb èxit la revisitació d'entrades clàssiques de pallassos en format teatral amb l'exhibició d'aquestes mateixes entrades a les pistes de circs tradicionals com el Cardenal, el Raluy o el Mundial. En teatre han estrenat Clàssics (1996), Klowns (1997), Utopista (1999), Fools-Folls (2000), Pallassos de Nadal (2001) i El Fòrum 2000 i picu (2002). També van treballar amb la Companyia Acrobàtica de Qiqihaer (Manxúria) a l'espectacle Bi, dirigit per Joan Font el 2001. Després van omplir diàriament al Fòrum 2004 amb Grottesco -amb el qual van estrenar carpa pròpia- i actualment estan embrancats amb el Centre de Difusió i Residència d'Artistes que es posa en marxa a Can Cabanyes (Vilanova i la Geltrú). Tot plegat, un currículum de notable densitat només possible en algú que, en afinada observació de Leo Bassi, tingui "ànima de pallasso".
Catalans al Roncalli
Però ells no seran els primers pallassos catalans que trepitjaran la pista del Roncalli: a Hamburg, el 23 d'agost de 1987 aquest circ va muntar un homenatge al nostre Roger Andreu, Rogelio Rivel. En Rogelio hi va fer el seu número de dues concertines i Bernhard Paul, Zippo, el va acomiadar amb Puff, el drac màgic, una cançó que simbolitza la filosofia vital d'un circ on pallassos de primer rengle com Francesco Caroli, Peter Shub, Pic, Fumagalli, Jigalov o Tino Fratellini han posat una catifa de vellut vermell per a Monti & Cia. Un circ que es diu Roncalli precisament en honor d'Angelo Giuseppe Roncalli, el papa Joan XXIII, aquell que un dia va dir: "El circ és l'únic indret on persones de diferents races, nacions i creences treballen juntes per fer feliç la gent, tota mena de gent".

1 comentario

Aida -

no sabia pas k el circ pgués estar tan tan malament. es una bona idea que artistes catalans apareixin coma protagonistea en un circ tan important come s el de Roncalli. enorabona per aquests artistes!!!